Cookies

Serwis www.krakownh.pl wykorzystuje pliki cookies, które będą zapisywane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo zmienić ustawienia przeglądarki internetowej i wyłączyć zapis plików cookies.

UA

Kuchcimy w Jedności – Kuchnia chińska

Opis wydarzenia

Tematem najbliższych warsztatów Kuchcimy w Jedności w cyklu Kuchnie świata będzie kuchnia chińska. Chińskie jedzenie jest bardzo aromatyczne, a przy tym zupełnie inne niż w pozostałych rejonach świata. W tej kuchni stosuje się charakterystyczne przyprawy chińskie, jak imbir, pieprz syczuański, ocet ryżowy, a także sosy – ostrygowy, sojowy czy hoisin. Charakteryzuje je słodko-słony, słodko-pikantny, korzenny posmak, z nutą fermentowanych produktów. Podstawę kuchni chińskiej stanowią warzywa. Podaje się je do niemal każdego dania, w formie nadzienia do sajgonek, pierożków, jak i do makaronu oraz spożywa się duże ilości warzyw we wszelakich zupach i wywarach. Lecz ludziom z tamtego regionu daleko do wegetarianizmu czy weganizmu. 

Masz pytania? - skontaktuj się z Klubem Jedność!