Kuchcimy w Jedności – Kuchnia chińska
Opis wydarzenia
Tematem najbliższych warsztatów Kuchcimy w Jedności w cyklu Kuchnie świata będzie kuchnia chińska. Chińskie jedzenie jest bardzo aromatyczne, a przy tym zupełnie inne niż w pozostałych rejonach świata. W tej kuchni stosuje się charakterystyczne przyprawy chińskie, jak imbir, pieprz syczuański, ocet ryżowy, a także sosy – ostrygowy, sojowy czy hoisin. Charakteryzuje je słodko-słony, słodko-pikantny, korzenny posmak, z nutą fermentowanych produktów. Podstawę kuchni chińskiej stanowią warzywa. Podaje się je do niemal każdego dania, w formie nadzienia do sajgonek, pierożków, jak i do makaronu oraz spożywa się duże ilości warzyw we wszelakich zupach i wywarach. Lecz ludziom z tamtego regionu daleko do wegetarianizmu czy weganizmu.
Masz pytania? - skontaktuj się z Klubem Jedność!
Masz pytania? - skontaktuj się z Klubem Jedność!